Nauja studijų knyga „Stuburo stabilizavimo pratimai: nugaros skausmo valdymas“ – kineziterapeutams, sveikatos ugdytojams, treneriams ir plačiajai visuomenei

Lietuvos sporto universiteto (LSU) išleistų leidinių sąrašą papildė kineziterapeutams, sveikatos ugdytojams, fizinio ugdymo mokytojams, sporto šakų treneriams ir visiems tiems, kas nori išmokti saugiai stiprinti liemens raumenis, skirta studijų knyga „Stuburo stabilizavimo pratimai: nugaros skausmo valdymas“.

Papildytame antrajame studijų knygos leidime autorė LSU docentė Vilma Dudonienė plačiai apžvelgia mokslinę literatūrą apatinės nugaros dalies skausmo tema, taip pat rekomenduojamus fizinius pratimus nugaros skausmo prevencijai ir šalinimui bei draudžiamus fizinius pratimus, kai kyla skausmo atsiradimo ar pasikartojimo rizika. Leidinyje nepateikiami išsamūs paciento ištyrimo metodai, todėl autorė atkreipia dėmesį, kad šie pratimai, atliekami lėtai ir taisyklingai, yra saugūs kiekvienam, nejaučiančiam ūminio nugaros skausmo.

„Šias laikais sunku rasti žmogų, kuris nebūtų bent kartą pajautęs, kas yra nugaros skausmas. Nugaros skausmas yra visuotinė problema, ypač būdinga nejudrų gyvenimo būdą gyvenantiems žmonėms. Dažnai nugaros skausmas kyla dėl negebėjimo stabilizuoti stuburą, todėl stuburo stabilizavimo pratimai gali būti problemos sprendimo būdas.

Knygoje  apžvelgta naujausia mokslinė literatūra nugaros skausmo tema, rekomenduojami atlikti fiziniai pratimai nugaros skausmo prevencijai ir gydymui bei nerekomenduojami atlikti pratimai, kai kyla skausmo atsiradimo rizika. Knygoje fiziniai pratimai pateikiami nuo paprastų iki sudėtingų, paaiškinta, nuo ko pradėti ir kaip dozuoti pratimus progresuojant stabilumu. Pratimai yra saugūs ir gali būti atliekami savarankiškai, išskyrus tuos atvejus, kai pasireiškia neurologiniai simptomai ir būtina kreiptis į medikus“, – teigė V. Dudonienė.

Šiuos pratimus galima taikyti tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, o ypač paaugliams augimo piko metu, kai ilgieji kaulai auga greičiau nei raumenys ir rizika pažeisti nugarą labai padidėja. Pacientams, turintiems tarpslankstelinių diskų išvaržą, dėl pratimų atlikimo reikėtų pasikonsultuoti su kineziterapeutais arba medikais.

Studijų knyga gausiai iliustruota nuotraukomis.