Studentas tobulino mokslinę kvalifikaciją laisvu nuo studijų metu projekte „Maistinių makromedžiagų santykio svorio mažinimo dietoje poveikis kūno kompozicijai bei anoreksigeniniams ir oreksigeniniams signalams“

Finansavimo šaltinis Projektas finansuotas iš Europos socialinio fondo lėšų (projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-22-0001) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba
Projekto programa / priemonė / veikla Projektas vykdytas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 9 prioriteto „Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas“ priemonės Nr. 09.3.3-LMT-K-712 „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“ veiklos „Studentų gebėjimų vykdyti MTEP (meno tyrimų) veiklas ugdymas“ poveiklę „Studentų gebėjimų ugdymas vykdant mokslo (meno) tyrimus semestrų metu“
Projekto būsena Įgyvendintas
Studentas Ankur Biswas
Tyrimų vadovas Petras Minderis
Projekto veiklų įgyvendinimo trukmė 2020 11 03–2021 04 30

2020 m. lapkričio 3 d.–2021 m. balandžio 30 d. antrosios pakopos sporto fiziologijos ir genetikos studijų programos 2 kurso studentas Ankur Biswas dalyvavo projekte, kurio tikslas buvo skatinti jaunųjų tyrėjų pasirengimą vykdyti mokslinius tyrimus ir tobulinti mokslinę kvalifikaciją. Jis atliko mitybos intervencijos tyrimą panaudodamas pelės modelį, kurį galima griežtai kontroliuoti. Tyrimo metu buvo siekiama ištirti, ar maistinių makromedžiagų paskirstymas svorio mažinimo dietoje turi poveikį kūno kompozicijai bei sotumo ir alkio hormonams, kurie galėtų prognozuoti ilgalaikį dietos sėkmingumą. Šis klausimas yra ypač aktualus dabartiniu metu, kai ieškoma geriausių mitybos intervencijų ir sprendimų kovoje su didėjančia nutukimo epidemija. Tyrimo rezultatai parodė, kad taikytos trys izokalorinės svorio mažinimo dietos (30% kalorijų apribojimas) su kontrastingu makromedžiagų kiekiu: mažai riebalų (20, 60, 20% nuo visų kcal baltymams, angliavandeniams, angliavandeniams), mažai angliavandenių (atitinkamai 20, 20, 60%) ir daug baltymų turinti dieta (atitinkamai 35, 35, 30%), turi tokį patį poveikį teigiamiems kūno masės ir kompozicijos pokyčiams. Kalorijų apribojimas nepriklausomai nuo taikomos dietos sėkmingai sumažino kūno masę ~26-27%. Tyrimo pabaigoje išpreparuotų gyvūnų raumenų ir riebalų audinių masė nesiskyrė tarp lyginamų dietų. Tyrimo metu studentas taip pat įsisavino imunofermentinės analizės metodą (ELISA), kuris sustiprino gautus rezultatus ir leidžia teigti, kad izokalorinėms sąlygomis maistinių makromedžiagų paskirstymas svorio mažinimo dietoje turi panašų poveikį sotumo ir alkio signalams. Studento rezultatai taip pat parodė, kad nepriklausomai nuo taikomos dietos egzistuoja didelis individualus leptino ir grelino hormonų koncentracijų skirtumas tarp individų. Leptino koncentracija turėjo vidutinio stiprumo koreliacinį ryšį su kūno riebalų kiekiu. Apskritai, šie rezultatai patvirtina, kad siekiant sumažinti kūno svorį pats svarbiausias vaidmuo tenka energijos suvartojimo mažinimui, kai tuo tarpu maistinių makromedžiagų paskirstymas svorio mažinimo dietoje gali būti paliekamas asmens pasirinkimui, kuris gali sustiprinti jo prisirišimą prie dietos, siekiant pagerinti kūno kompoziciją ir/ar mažinant nutukimą.

Studentas gautus rezultatus pateikė mokslinės veiklos ataskaitoje, pranešimo santraukoje ir pristatė Lietuvos mokslo tarybos organizuotoje konferencijoje.