Dvikryptė sportininkų karjera ir jų gerovės užtikrinimas

Nuo 2022-ųjų gegužės Lietuvos sporto universitetas (LSU) dalyvauja „Erasmus+“ programos finansuojamame projekte Gamified and Online Activities for Learning to Support Player Development Managers (GOAL4PDM), kuriuo siekiama atnaujinti sporto specialistų žinias ir įgūdžius, kad jie galėtų specializuotis remdami dvikryptę sportininkų karjerą.

„Šiandien visapusiu sportininkų ugdymu užsiimančių specialistų užduotis yra sudėtingesnė nei anksčiau”, – teigia Universiteto atstovai, nes sportininkams reikia ne tik specializuotų rekomendacijų, reikalingų siekiant kuo geresnių sportinių rezultatų, bet ir konsultacijų, susijusių su įvairiomis gyvenimo sritimis.

Sportininkų ugdymo vadybininko (angl. Player Development Manager, PDM) sąvoka yra nauja Lietuvos sporto kontekste ir susijusi su asmeniu, kuris dirba su sportininkais konsultuodamas juos kasdieniais asmeniniais, socialiniais ir profesiniais klausimais.

„Žmonių, kuriais jie pasitiki, patarimai gali užtikrinti subalansuotą gyvenimą ir padėti siekti asmeninių tikslų tiek sporte, tiek už jo ribų. Kartu tai įgalina jaunus žmones ugdyti tą kultūrą, kuri užtikrins sėkmingą asmeninį ir profesinį gyvenimą pasibaigus sportinei karjerai“, – sakė LSU projekto vadovė prof. dr. Irena Valantinė.

GOAL4PDM tikslas – mokyti trenerius, sporto psichologus, fizinio ugdymo mokytojus, kūno kultūros ir sporto studentus, buvusius sportininkus ir kt. padėti sportininkams asmeninio tobulėjimo, profesinės orientacijos ir verslumo klausimais.

Projekto uždaviniai:

  • Įgyvendinti PDM mokymosi visą gyvenimą programą (MVP), skirtą jaunimo dvikryptei karjerai remti ir atitinkamą mokymosi veiklą, skirtą PDM mokymui remti.
  • Suprojektuoti ir sukurti skaitmeninį turinį, padėsiantį įgyvendinti mokymosi veiklas, naudojant žaidybinę e. mokymosi platformą. Šis turinys bus integruotas ir prieinamas, kaip ir Europos masiniai atviri internetiniai kursai (MOOC), apimantys decentralizuotą įvairovės, atviros prieigos, teisingumo ir kokybės modelį.
  • Sukurti ir plėtoti skaitmeninį PDM priemonių rinkinį, kurį galės panaudoti savo sportininkų dvikryptei karjerai remti. PDM priemonių rinkinys bus skaitmeninio interaktyvaus turinio ir taikomųjų programų, skirtų: a) susipažinti su dvikryptės karjeros koncepcija ir ją įsisąmoninti; b) ugdyti savo įgūdžius (pvz., verslumą, minkštuosius įgūdžius), pavidalu.

Pagrindinės projekto tikslinės grupės yra žmonės, norintys tapti PDM, ir tai yra treneriai, kūno kultūros ir sporto krypčių studentai, kūno kultūros mokytojai ir buvę sportininkai. Antrinė tikslinė grupė –paaugliai ir (arba) jaunuoliai visoje Europoje.

Įgyvendinant projektą bus sukurta virtuali bendruomenė, kurioje projekto GOAL4PDM suinteresuotosios šalys galės dalytis informacija, diskutuoti ir bendradarbiauti sprendžiant klausimus, susijusius su sportininkų ugdymo vadybininko rengimu ir kvalifikacija. Be to, bus sukurti masiniai atviri internetiniai kursai (MOOC), atitinkantys sportininkų poreikius ir dvikryptę karjerą, bei internetinių priemonių rinkinys, sudarytas iš skaitmeninio interaktyvaus turinio ir jaunimui skirtų programėlių. Priemonių rinkinį sudarys informacinė medžiaga (pavyzdžiui, skaidrės, skaitiniai, viktorinos, vaizdo įrašai ir kt.), mini žaidimai, kuriais bus siekiama ugdyti sportininkus.

Lietuvos sporto universiteto vaidmuo projekte ir jo indėlis daugiausia orientuotas į dvi sritis. Pirma – vietos ir Europos lygmeniu atlikti sporto specialistų, kurie irgi gali atlikti sportininkų ugdymo specialisto (PDM) vaidmenį, mokymo poreikių tyrimus. Antra – kurti skaitmeninę mokomąją medžiagą, skirtą padėti šios srities specialistams.

Projekto partneriai: European University of Cyprus (Kipras), Spanish Women Futsal Players Association (Ispanija), German Physical Education Teacher Association (Vokietija), Lithuanian Sports University (Lietuva), Sindicato dos jogadores profissionais de futebol (SJPF) (Ispanija), Confederacao portuguesa das associacoes de treinadores (Portugalija), Associazione polisportiva dilettanitistica pielle basket (APD) (Italija).

Daugiau informacijos apie GOAL4PDM galima rasti oficialioje programos interneto svetainėje adresu https://goal4pdm.csd.auth.gr/.